Passa al contingut principal

Lasagna de pasta fresca amb espinacs, panses i pinyons

Des de que el Jordi em va portar farina d'Itàlia per fer pasta, i després vam comprar una màquina per donar forma a la pasta, no he parat de fer-ne. Normalment, però feia Fettucine i una vegada vaig fer ravioles, i aquesta vegada m'he animat a fer lasagna :-). Molt bona, us ho recomano !!!!!
Com veureu jo faig servir espinacs frescos. Per mi, són els més bons, però cal reconèixer que són pessadets de netejar. També val els que venen en bossa ja frescos o si voleu estalviar temps, els congelats.

La beixamel jo la faig al micro. No embruta gens i queda molt bé i sense grumolls. A casa agrada en molta quantitat i ben espessa. Fins i tot massa espessa pel meu gust. Si la voleu més lleugera poseu només 60 gr. de farina , això si, aleshores poseu només 60 gr. de mantega. per un litre de llet. Perquè la beixamel quedi bé cal que porti la mateixa quantitat de mantega i farina

Els espinacs també els coc al microones. Per coure verdura al vapor al micro, cal posar la verdura en un recipient adequat,  i tapar amb paper film. Feu dos o tres foradets al film i coure durant dos o tres minuts, segons la verdura. Per exemple, la mongeta tendra fresca necessita uns 6-7 minuts. Si la verdura és congelada necessita una mica menys, tot depèn del microones.

No saleu el farcit fins al final, ja que segons el pernil us pot quedar salat. A casa mengem més aviat amb poca sal i amb el gust del pernil en tenim prou. Evidentment, quan més bo sigui el pernil, molt millor.

Per 4 persones:
Per la pasta
300 gr. de farina de semolina fina o farina 00 o encara millor farina 0000
3 ous XL
una culleradeta d'oli
Pel farcit
700 gr d'espinacs frescos
150 gr de panses sense pinyol
75 gr. de pinyons
2 cebes
125 gr de pernil del país.
oli d'oliva
Per la beixamel
100 gr de farina
100 gr de mantega pomada
1 litre de llet
sal, pebre, nou moscada
Pel gratinat
Formatge per ratllar
Mantega

Preparació
Per la pasta
  • Pastar els ingredient amb la panificadora amb el programa de masses sense llevar, en el meu cas en el programa 12
  • Si no teniu panificadora o aquest programa, pastar els ingredients a ma
  • Si veieu que la massa queda massa granulada, afegir una mica d'aigua
  • Si queda massa líquida afegir una mica més de farina
  • Fer una bola amb la massa i deixar reposar com a mínim una 1/2 hora

Pel farcit
  • Rentar a consciència els espinacs (ja que acostumen a portar força terra)
  • Coure al vapor o al microones durant dos minuts. Poc temps, penseu que després es saltejaran i encara acabaran de coure al forn
  • En una paella, posar un parell de cullerades d'oli
  • Quan sigui calent, afegir la ceba tallada petitona.
  • Quan comenci a estar transparent, afegiu els espinacs, prèviament, picolats
  • Doneu un parell de voltes i afegiu el pernil a daus
  • Al cap de dos-tres minuts, afegiu les panses i al cap de uns dos o tres minuts, afegiu els pinyons. Doneu un parell de voltes i pareu el focs. En aquest moment, proveu com està de sal . Segons com sigui el pernil, no farà falta afegir res més.
Per la beixamel al microones.
  • Col.locar en un recipient amb capacitat mínima d'un litre i apte pel microones, la mantega. Fondre amb intervals de 30 segons, perquè no es cremi
  • Afegir la farina i batre ben bé amb unes baretes
  • Coure la farina i mantega durant un minut, però a intervals de 30 segons. És a dir, poseu 30 segons i engegueu. Quan es pari, esperar uns segons, i tornar a programar 30  segons.
  • Afegir el litre de llet.
  • Coure un minut. Retirar del microones i bateu amb la batedora elèctrica, procurant que no quedin grumolls. Tornar a introduir al microones i coeu un altre minut. Retirar i batre amb la batedora elèctrica. En total repetiu l'operació 4 o 5 vegades.
  • Afegiu  la sal, la nou moscada i el pebre blanc o negre. Coeu un altre minut, retireu i batre amb la batedora elèctrica. Coure un minut més, retirar i batre amb la batedora elèctrica. Repetiu l'operació 3 vegades. 
  • Ara coeu durant 5 minuts, però a intervals de 1 minuts. És a dir, coeu un minut, espereu uns 10-20 segons, coeu un altre minut...
  • Finalment retireu i bateu una vegada més amb la batedora elèctrica.
Muntatge de les capes
  • En aquest punt, tenim la bola de la pasta, el farcit fet i la beixamel feta.
  • Muntar la màquina de la pasta
  • Afagar un tros de pasta petit i passar per la màquina per netejar. Llenceu aquest tros de pasta
  • Enfarineu la superfície on treballeu i les mans. 
  • Dividiu la massa amb 6 o 7 parts, enfarineu la massa i aneu passant la pasta primer per el número 6 i després pel número 5. Talleu les làmines segons el vostre motlle
  • Ara ja podeu muntar la lasagna
  • Primer afegiu un parell de cullerades de beixamel al farcit d'espinacs perquè espessi
  • Afegiu una capa de beixamel al motlle on posareu la lasagna
  • Poseu una capa de pasta, una de farcit, una de pasta, una de farcit i finalment una de pasta. És a dir, dos pisos
  • Quan ho tingueu tot muntat, preescalfeu el forn a uns 180º de dalt i baix.
  • Cobriu amb la beixamel. Ratlleu el formatge i afegiu unes nous de mantega
  • Introduïu al forn, uns 20 m, procurant que no es torri massa la superfície.  
  
    Quan vull congelar la lasagna, ho faig just en el punt abans d'afegir la beixamel. Simplement, el dia que la vulgueu menjar, afegiu la beixamel i a gratinar. També ho he fet si en sobra amb la beixamel i el gratinat. També queda bé, però la beixamel té tendència a espessir massa. Congelat amb la beixamel és un plat ideal per posar al tupper.

    Espero que us agradi !!!!!

    Comentaris

    Gemma ha dit…
    Quina feinada fer la pasta fresca a casa, però el resultat val la pena, oi? T'ha quedat sensacional!
    La lasagna d'espinacs és la meva preferida, molt més que la de carn.
    Pollet ha dit…
    Gemma, en realiatat no és tant feina quan hi agafes el truc, i compensa molt !
    La d'espinacs tb és la meva preferida, tb els canelons d'espinacs els prefereixo als de carn, encara que a casa a tots els hi agrada més els de carm !!!
    el taller de cuina ha dit…
    Quin vici això de la pasta fresca!! no em donis idees... que amb el pa ja m'he embarracat prou...
    Ara bé, aquesta lassanya la penso fer, encara que sigui amb pasta comprada!
    Cotó de sucre ha dit…
    Fa anys que tinc la màquina, la faig servir de tant en tant. Ara mateix la vaig a treure de l'armari i em poso a fer aquesta lassanya!!! i amb espinacs ben frescos que són els millors.
    Pollet ha dit…
    Albota, aquest farcit queda molt bé tb amb canelons, o per omplir unes crestes :-)

    Cotó de sucre, val la pena, quan li agafes el truc, ja no pares :-)
    ara em passo pel teu bloc que no el coneixo ;-)

    Translate

    Entrades populars d'aquest blog

    Pernil o espatlla al forn de....

    llenya o no ! També es pot fer amb cuixa, però tingueu en compte que la cuixa pot pesar uns 9 quilos. Aquesta espatlla pesava 5 quilos. A part l'espatlla és molt més gustosa, en la meva opinió. Quan vaig fer la cuixa vaig haver de desmuntar la nevera. Tal com sona. En el forn de llenya l'espatlla tarda 3:30 i la cuixa 4:30 aprox. En el forn de casa, heu de comptar 1 hora per quilo de carn Ingredients  Una espatlla de porc d'uns 5 quilos Per aquesta quantitat de carn: 2 culleradetes i mitjà de sal ( la cullera de té, no de cafè) 2 de pebre negre 2 cullerades soperes d'orenga 2 gots de vi blanc o cava  mig got d'oli llard de porc mig got d'aigua 2 cullerades de me Preparació 48 hores abans de coure l'espatlla, barrejar en un got la sal, el pebre, l'orenga i l'oli Pinta l'espatlla amb aquesta barreja i mullar amb el vi o cava Cada tant, anar donar voltes a l'espatlla. Es guarda a la nevera 24 hores abans, tallar la p

    Xai al forn. Espatlla o cuixa.

    .... Al forn de llenya o al forn convencional. Ingredients:  espatlla o cuixa de xai. Jo prefereixo l'espatlla, però això va a gustos. Sal, oli, pebre, 1-2 fulles de llorer, una mica de romaní i farigola, alls, vi o cava o conyac, aigua. Preparació: Unes hores abans, amarar el xai. Salpebrar, pelar els alls i anar afegim pels talls. Afegir una o dues fulles de llorer esmicolades, i una mica de romaní i farigola, només d'una branca petita. Si afegiu massa herbes, tindrà el gust de les herbes però no pas del xai. Regar amb mig got de vi, cava o conyac Regar amb oli d'oliva extra verge.  Pre-escalfar el forn. En el cas de llenya, esperar que estigui a uns 200º. Introduir el xai, en el cas del forn de llenya, introduir tapat amb paper de plata, perquè no es cremi. Anar vigilant que no es quedi sense suc. Anar afegint aigua, o aigua barrejada amb vi o cava, quan veieu que es queda sense suc. Cal afegir mig got cada vegada, sinó en comptes de fet al forn us que

    Calçots al microones.

    La combinació d'estar sense forn , sense màquina de pa i recuperant-me dels excessos de nadal, sumat a fer turisme = cuina de supervivència, planxa i verdures, i per tant cuino poc i publico poc :-( Però després de fer calçotada fa uns dies, no puc evitar endur-me uns calçots. I com ells puc coure ? per què no al microones, si es pot fer una escalivada ....... ? El procediment, com quan ells faig al forn normal, explicat aquí . És a dir, es treu la primera capa i la terra, es talla una mica la part verda i es col.loca a una safata apte pel microones. A sobre un raig d'oli. Temps de cocció 10 minuts a 100% de potència ( microones de 900 W ) i 6 minuts de grill. Com els calçots es entren al micro nets i amb la primera capa treta, doncs es poden menjar amb forquilla i ganivet ! Per acompanyar salsa romesco , com acostumo i aquesta vegada acompanyat de rap al vapor, fet a l'estoig lékué durant 3 minuts , simplement amb una mica de sal !